Suomi-Saksa Yhdistysten Liitto

”Hyvä tunnelma ja antoisia kohtaamisia!”

”Im deutschen Netz zusammen” messu- ja työpajatapahtuma keräsi lähes satapäisen yleisön Helsingin Saksalaiseen kouluun

Deutschmesse Sanoa Pron osasto 30.9.2017Suomen Saksanopettajat ry:n ja SSYL:n yhteistyönä järjestetyssä messu- ja työpajatapahtumassa ”Im deutschen Netz zusammen” saksanopettajat ja muu Saksan kielestä ja kulttuurista kiinnostunut yleisö pääsi tutustumaan Suomen suomalais-saksalaisiin toimijoihin, verkostoitumaan ja kouluttautumaan. Saksanopettajille ja muille suomalais-saksalaisista suhteista kiinnostuneilla suunnatussa tapahtumassa vieraili lauantaina 30. syyskuuta Helsingin Saksalaisessa koulussa lähes sata kävijää.

Aamupäivän messuosiossa yleisö pääsi messuständien ja tietoiskujen kautta tutustumaan mm. Saksan, Sveitsin ja Itävallan suurlähetystöihin, Saksalaiseen kirjastoon, Saksalaiseen seurakuntaan, kirjakustantamoiden saksan kielen oppikirjatarjontaan, Goethe-Institutiin, Aue-säätiöön sekä SSYL:n jäsenyhdistyksiin, joista Helsingin Suomalais-Saksalainen yhdistys oli omalla ständipaikallaan mukana. Emeritusprofessori Seppo Hentilä esitteli tilaisuudessa teostaan Saksalainen Suomi 1918 ja vastasi päivystävänä professorina messuyleisön Saksan historiaa ja Suomen ja Saksan suhteita koskeviin kysymyksiin. Myös opetusvirasto ja Suomen kieltenopettajien liitto olivat edustettuina ja painottivat puheenvuoroissaan saksan kielen aseman ja monipuolisen kielitaidon merkitystä. Positiivisen palautteen innostamana SSYL:n puheenjohtaja Luise Liefländer-Leskinen ehdotti tilaisuudelle jatkoa Saksan kielen päivän muodossa.

”Opettajat saivat nyt tilaisuuden tutustua saksan kielen ja kulttuurin toimijoihin ja ennen kaikkea oppia tuntemaan eri yhdistysten, toimijoiden ja yritysten ihmisiä,” kertoo Suomen saksanopettajat ry:n puheenjohtaja Kirsi Aaltonen-Kiianmies. ”Näin on helpompi ottaa yhteyttä jatkossakin. Tämä oli yksi tärkeimpiä tapahtuman tavoitteita. Tunnelma oli iloinen, monia kivoja kohtaamisia!”

Vilkas messuosio oli hyvä päättää saksalaisten 1920-luvun Schlagereiden parissa. Michael Möbiuksen pianolla säestetty lauluesitys rentoutti ja kevensi tunnelmaa mukavasti ennen lounasta ja vei yleisön hetkeksi tunnelmoimaan sadan vuoden takaiseen Berliiniin, Hampuriin ja Reeperbahnille.

Iltapäivän työpajoissa saksanopettajat tutustuivat mm. Goethe-Institutin Ulrike Eichstädtin johdolla opettajien tueksi suunniteltuun DaF-matkalaukkuun sekä LURRA Editionsin Arja Rinnekankaan kanssa kaunokirjallisuuteen osana kieltenopetusta. Opetushallituksen Antti Piiroinen tutustutti opettajat omassa työpajassaan Euroopan komission eTwinning-hankkeeseen, jolla halutaan lisätä eurooppalaisten koulujen yhteistyötä. ”Opettajat ovat olleet tyytyväisiä pajoihin ja myös tilaisuuden messuosio on saanut kiitosta. Tällaiselle verkostoitumistapahtumalle, jossa useat toimijat ovat saman katon alla, on selvästikin ollut tarvetta,” kuvaa SSYL:n toiminnanjohtaja Paula Schuth yleisöltä saamaansa palautetta.

Suomen Saksanopettajat ry:n ja SSYL:n yhteistyöstä syntynyt tapahtuma toteutettiin Aue-säätiön, Otavan ja Saksalaisen koulun tuella.