Suomi-Saksa Yhdistysten Liitto

Johanna Knoll

Johanna Knoll ja perhe

Johanna ja perheen miehet. Nuorimmainen ei mahtunut kuvaan.

Johanna, miksi lähdit mukaan?

Varsinaisen kipinän mukaan lähtemiselle Jyväskylän suomalais-saksalaiseen yhdistykseen antoivat lapset. Perheemme on kaksikielinen. Ilman yhdistyksen tarjoamaa toimintaa on vaikea ylläpitää saksalaista kulttuuria ja saksan kieltä pojat kuulevat nyt muidenkin kuin perheen itsensä puhumana. Samanlaisten perheiden tapaaminen ja heidän kanssaan tutustuminen on ollut tärkeää.

Muutenkin yhdistyksen tapahtumissa tapaa mielenkiintoisia, eri ikäisiä ja eri taustan omaavia ihmisiä. Olen aina ollut kiinnostunut Saksasta, saksan kielestä ja kulttuurista, joten onneksi lapset antoivat “hyvän tekosyyn” lähteä toimintaan mukaan. Päädyin lopulta myös hetkeksi yhdistyksen hallitukseen, jossa sain esimerkiksi vaikuttaa siihen, mitä toimintaa järjestetään.

Kuvaile toimintaa, millaisiin tilaisuuksiin perheesi osallistuu?

Osallistumme erilaisiin perhetapahtumiin. Kuluneen vuoden aikana olemme olleet mukana viettämässä perheviikonloppua, luontoretkellä ja mieheni on ollut pari kertaa Stammtischissa. Syksyllä oli myös erittäin antoisa kirjallisuusilta Dieter Hermann Schmitzin seurassa ja osallistuimme Heli Hornin emännöimään kaksikielisyysiltapäivään. Iltapäivä saa toivottavasti vielä jatkoa, sillä teemasta riittäisi edelleen ajatusten vaihtoa muiden kanssa.

Ennen joulua osallistumme perinteiseen saksankieliseen joulukirkkoon ja kahvitteluun/laulajaisiin. Säännöllisesti olemme osallistuneet myös saksankieliseen leikkiryhmään, Spielgruppeen.

Kenelle suosittelet Jyväskylän Suomalais-Saksalaista Yhdistystä?

Kenelle tahansa saksalaisuudesta sekä saksan kielestä ja kulttuurista kiinnostuneelle. Koen rikkautena sen, että mukana on niin saksalaisia kuin suomalaisia sekä hyvin eri-ikäisiä ihmisiä.

Onko yhdistyksenne saksalainen kuppikunta? Täytyykö osata kieltä, että voi tulla mukaan?

En koe yhdistystämme saksalaisena kuppikuntana, koska mukaan mahtuu myös supisuomalaisia jäseniä. Tietysti olisi todella piristävää, kuin mukaan tulisi reippaammin uusiakin kasvoja, aktiivinen porukka on jo varmasti toisilleen jollakin tavoin tuttuja. Ei ole mikään pakko osata saksaa tullakseen mukaan, sillä suurin osa saksalaisista osaa suomea hyvin. Toki on tapahtumia, jotka pidetään saksan kielellä, mutta jos haluaa oppia saksaa, ovat nämä loistavia saksan oppimistilanteita.