Suomi-Saksa Yhdistysten Liitto

Kolmen kuukauden vaihto

Vaihtoon lähdetään syyslukukaudella elokuun alkupuolella. Vaihto-oppilaat opiskelevat pääasiallisesti 10. tai 11. luokalla, joka tietyin varauksin vastaa Suomen lukioiden ensimmäistä ja toista vuotta. Paikkoja on noin 15 Ala-Saksin (Niedersachsen) tai Rheinland-Pfalzin osavaltiossa.

Vaihto on suunnattu ensisijaisesti A- saksaa opiskeleville lukion 1. ja 2. luokan oppilaille sekä B-saksaa opiskeleville lukiolaisille. Kyseeseen voi myös tulla yläkoulusta lukioon siirtyvä oppilas. Edellytämme kaikissa tapauksissa vähintään kolmen vuoden saksanopintoja tai vastaavaa kielitaitoa ennen vaihtoa.

Opetus on maksutonta, mutta koulutarvikkeet ja mahdolliset koulumatkakustannukset vaihto-oppilas maksaa itse.

Saksaan matkustetaan ryhmänä, ja saksalainen yhteyshenkilö on vaihto-oppilaita vastassa Saksassa. Lähtöajankohta on elokuun alkupuolella. Tarkka matkustuspäivä varmistuu vaihtoa edeltävänä keväänä, minkä jälkeen kukin varaa ja maksaa matkan itse.

Kolmen kuukauden vaihtoon hakeneet nuoret vanhempineen kutsutaan kunkin vuoden maaliskuussa pidettävään infotilaisuuteen, jossa puhutaan tarkemmin oleskeluun liittyvistä järjestelyistä ja jaetaan infomateriaalia.