Suomi-Saksa Yhdistysten Liitto

Saksalainen Suomi 1918 -esitelmätilaisuudet 2018

Erikoistutkija Marjaliisa Hentilän esitelmätilaisuudet Saksalainen Suomi 1918 – Kuinka Suomi pelastui Saksan avulta?  ovat myös vuonna 2018 Suomi-Saksa yhdistysten kulttuuriohjelmaan. Vuonna 2017 ne ovat olleet osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.
Vuoden 2018 tilaisuudet (päivittyy):
  • 23.1. Hämeenlinna, Kumppanuustalon auditorio, klo 18
  • 22.3. Kangasala, Kangasalan pääkirjasto, klo 17.30
  • 28.3. Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto, Seminaarinmäki, Historica (H306, 3krs), klo 18
  • 27.4. Turku, Turun pääkirjasto, Studio, Linnankatu 2, klo 17.30

Aiheesta Marjaliisa Hentilän kirjoittamana:

“Vietimme juuri Suomen itsenäistymisen satavuotisjuhlaa. Pian itsenäiseksi julistautumisen jälkeen Suomi syöksyi traagiseen sisällissotaan – ja tässä kohtaan yleensä syystäkin mainitaan, että Saksan sotilaallinen apu pelasti Suomen punaisten ja bolsevikkien kynsistä. Epäilemättä saksalaisen kenraali Rüdiger von der Goltzin komentaman Itämeren divisioonan maihinnousu punaisten selustaan huhtikuun alussa 1918 Hangossa auttoi maan laillista hallitusta voittoon kapinallisista punaisista. Saksan apu ei ehkä ratkaissut sotaa, mutta se lyhensi sitä ja vähensi sillä tavoin myös kuolonuhrien määrää.

Suomi siis pelastui keväällä 1918 Saksan avulla, mutta paljon vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että syksyllä 1918 Suomi pelastui myös Saksan avulta. Saksan avulla on selvä, mutta miten niin myös sen avulta?

Taistelujen tauottua toukokuun alussa 1918 Itämeren divisioona, noin 13 000 miestä, jäi Suomeen yli puoleksi vuodeksi. Sotilaallisen avun myötä ja sen hintana Suomen valkoinen hallitus luovutti maansa lähes ehdoitta Saksan keisarikunnan käsiin. Maaliskuun alussa 1918 Saksan kanssa solmitut valtiosopimukset olisivat tehneet Suomesta siirtomaan, jonka ulkomaankauppaan ja luonnonvaroihin Saksa olisi saanut lähes rajoittamattoman nautintaoikeuden.”

Tuossa lyhyesti Marjaliisa Hentilän ja emeritusprofessori Seppo Hentilän kirjan Saksalainen Suomi 1918 (Siltala, 2016) suuri kertomus ja kansainvälinen konteksti. Kirja kertoo myös pienestä ihmisestä, sotilaista ja heidän elämästään Suomessa. Esitelmät perustuvat tähän kirjaan.