Hakuohjeet

Hakuohjeet

Panosta Lebenslaufiin. Sen avulla sinulle haetaan isäntäperhettä.

Haku vaihtoon vuodelle 2023 on päättynyt. Haku vaihtoon vuodelle 2024 alkaa 1.10.12023. Vaihtoon voi hakea aina 31.1.2024 saakka sähköisen hakupalvelumme kautta.

Haku tapahtuu verkossa osoitteessa http://schueler.finngast.de. Hakemus on saksankielinen, mutta i-kuvakkeen alta ohjeita löytyy myös suomeksi.

Kuukauden kesävaihtoon voi esittää osavaltiotoiveen, joita pyritään toteuttamaan perustelluissa tapauksissa. Toiveiden toteuttaminen on kuitenkin vain rajallisesti mahdollista, joten on tärkeää, että olet lähdössä vaihtoon avoimin mielin. Tämä pätee myös erilaisiin harrastuksiin. Emme voi taata samanlaisia harrastus- ja harjoitusolosuhteita kuin Suomessa, etenkin jos harjoittelu on lähes ammattimaista.

Sähköisen hakemisen vaiheet

 1. Täytä ja rekisteröi hakulomake yllämainitussa osoitteessa (nappi ”jetzt bewerben finnische Schüler”). Hakulomakkeella kysytään muun muassa yhteystietojasi ja harrastuksiasi, kuinka kauan olet opiskellut saksan kieltä ja pyydetään kertomaan siitä, miksi haet vaihtoon Saksaan. Muista syöttää lomakkeelle saksan opettajasi sähköpostiosoite, jota tarvitaan opettajan lausuntoa varten. Anna lopuksi hakulomakkeelle tunnistekoodi, jonka avulla pääset vaiheessa 2 syöttämään liitteet. Tunnistekoodin avulla pääset muuttamaan tietojasi ja seuraamaan hakusi edistymistä. Hakulomaketta ei myöskään tarvitse täyttää yhdellä kertaa, vaan voit täydentää tietoja myöhemmin.
 2. Lisää hakemukseen liitteet eli kirjaudu uudelleen hakuportaaliin (http://schueler.finngast.de). Käyttäjätunnus on oma sähköpostiosoitteesi, ja salasana on antamasi numerokoodi eli Zugangscode. Määrittelit molemmat tiedot hakemukseesi kohdassa 1. Kun kirjaudut uudelleen avautuvassa näkymässä on ensimmäisenä ohjeita, toisena mahdollisuus lisätä liitteet ja lähettää opettajalle sähköpostia sekä kolmantena mahdollisuus muuttaa hakulomakkeen tietoja. Kirjautuessasi uudestaan älä käytä nappia ”jetzt bewerben” vaan vieritä näyttöä alas kunnes löydät kirjautumisalueen.

Hakemukseen tarvittavat liitteet

 • Valokuva (kasvokuva)
  Liitä kasvokuvan lisäksi hakemukseesi kaksi vapaavalintaista valokuvaa esimerkiksi perheestäsi, harrastuksistasi tai kotiseudustasi.
 • Lebenslauf eli esittelyteksti
  Panosta Lebenslaufiin, ole rehellinen ja avoin! Etenkin Lebenslaufin perusteella vaihto-oppilaat ja isäntäperheet saatetaan yhteen.
  Kerro Lebenslaufissa omin sanoin eli tekstimuodossa itsestäsi, perheestäsi ja harrastuksistasi saksan kielellä. Lebenslaufin ohjepituus on yksi A4-liuska. Hakuportaalissa on Lebenslaufia varten editori eli kirjoitusikkuna. Voit kirjoittaa Lebenslaufin ennakkoon tekstitiedostoon ja kopioida tekstin tiedostosta editoriin. Voit myös liittää pdf-muotoon tallennetun Lebenlaufin hakuportaalissa tällä varattuun kohtaan. Tuo esittelytekstissäsi esiin muun muassa seuraavia asioita:
 • – Millainen olet luonteeltasi ja mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä elämässä?                                                                     – Millaisia koulupäiväsi ovat ja mistä aineista pidät?
  – Miten vietät vapaa-aikaasi?
  – Onko sinulla tärkeitä harrastuksia ja kuinka usein käyt harjoituksissa?
  – Kerro perheestäsi ja mitä teette yhdessä.
  – Miten mahd. allergiat tai sairaudet vaikuttavat arkeesi?
  – Miten mahd. uskonnollinen vakaumus/elämänkatsomus näkyy arjessasi?                                                                  – Miksi haet vaihtoon Saksaan?                                                                                                                                                   – Miksi juuri sinä olisit sopiva vaihto-oppilas?
 • Opettajan lausunto (opettaja täyttää verkossa.)
  Hakulomakkeella vaiheessa 1 kysytään saksan opettajasi sähköpostiosoitetta. Täytä kohta. Vaiheessa 2 liitteiden lataamiskohdassa Lehrerbeurteilung on nappula Mail an Lehrer Senden. Paina tästä. Järjestelmä avaa uuden ikkunan, jossa on automaattisesti luotu viesti opettajallesi sekä tilaa omalle viestillesi. Ikkunan lopussa on uudestaan Mail an Lehrer Senden. Paina tästä, ja opettajasi saa viestin + linkin sähköpostiinsa. Tätä linkkiä käyttämällä opettajasi pääsee täyttämään launsuntonsa suoraan verkossa hakemuksesi liitteeksi.

Haun eteneminen

Hakemuksen tila kertoo, kuinka hakemuksesi etenee.

Vorgeprüft = Hakuasiakirjat on tarkastettu, eikä niissä ole puutteita.
Angenommen = Hakemuksesi on välitetty Saksaan.
In Vermittlung = Hakemuksesi on toimitettu aluekoordinaattorille ja isäntäperheen etsiminen alkaa.
Vermittelt = Isäntäperhe on löytynyt. (Tässä vaiheessa sinuun on jo oltu henkilökohtaisesti yhteydessä.)

Paikat vahvistuvat kevään kuluessa. Ensimmäiset saavat tiedon paikasta helmikuussa, toiset joutuvat odottamaan huhtikuulle. Tämä johtuu muun muassa siitä, että kukin aluekoordinaattori työskentelee oman aikataulunsa mukaisesti.

Kysymyksiä tai pulmia?

Ole yhteydessä SSYL:ään, jos sinulla on kysymyksiä vaihdosta tai pulmia sähköisen haun kanssa! Hakemuksen voi myös toimittaa kokonaan paperiversiona. Lähetä tällöin sähköposti osoitteeseen info@ssyl.fi tai soita 044 700 5511.

Puutteellisesti täytettyjä hakemuksia emme valitettavasti käsittele.

Yhteistyökumppanit-FI

Yhteistyökumppanit

Opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus ja Aue-säätiö tukevat toimintaamme. Oppilasvaihto toteutetaan yhteistyössä saksalaisen kumppanijärjestömme DFG:n kanssa.

OKM
OPH
DFG
AUE-STIFTUNG