Auriinan vuosi
Vaihtovuosi oli mahtava tilaisuus kasvaa ihmisenä ja saada uutta näkökulmaa.
Vietin Saksassa kymmenen kuukautta, ja siinä ajassa maa ehti muuttua toiseksi kodiksi. Hienointa, mutta joskus vaikeaakin oli se, miten pääsee elämään tietyksi ajaksi aivan toista elämää, uudessa perheessä, koulussa ja uusien ihmisten ympäröimänä.
Sopeutumiseen kului pari kuukautta, ja varsinkin alussa tutun sosiaalisen ympäristön puuttuminen tuntui ajoittain vaikealta. Pitää kuitenkin muistaa, että uusien ystävien saaminen vie aina aikaa. Myös uusiin perheenjäseniin totuttelu ja uusiin tapoihin tutustuminen vie oman aikansa niin vaihto-oppilaalta kuin isäntäperheeltäkin. Parhaassa tapauksessa molemmilla on mahdollista oppia paljon uutta niin toisesta kulttuurista kuin elämästä yleensäkin. Itse sain kokea, millaista on omistaa sisko ja elää ihan uudella tavalla aktiivista elämää; Suomessa perheeni käy harvemmin vaeltamassa tai kiipeilemässä, mutta Saksassa se kuuluu melkein jokaviikkoiseen ohjelmaamme.
Vauhdikkaita suurkaupunkeja ja kaunista luontoa
Saksa on täynnä mahdollisuuksia; vierailin vauhdikkaissa suurkaupungeissa, mutta pääsin myös nauttimaan Swäbische Albin kauniista luonnosta. Luonto oli yksi asioista, joita todella opin rakastamaan. Ihanat vihreät laaksot ja kukkulat, kauniit näköalat, pienet linnat ja pikku joet jatkuivat loputtomiin. Myös Etelä-Saksan pikkukaupungit suloisine piparkakkutaloineen ja pikkukujineen olivat jotain ainutkertaista. Syksy oli todella lämmin ja joulunakin oli 15 lämpöastetta.
Pääsin isäntäperheeni ansiosta vierailemaan myös Alpeilla sekä vaeltamisen että laskettelun merkeissä. Saksassa etäisyydet ovat pieniä, joten matkustelumahdollisuuksia kannattaa käyttää hyväkseen. Jos perhe ei ole matkustavaista tyyppiä, matkaseuraa voi löytyä vaikkapa toisista vaihtareista.
Koulusta kielitaitoa ja sosiaalisia kontakteja
Koulussa opetuksen seuraaminen oli varsinkin alussa melko hankalaa. Pikkuhiljaa aloin kuitenkin ymmärtää enemmän. En kuitenkaan ottanut koulunkäynnistä stressiä, osallistuin niihin tehtäviin ja kokeisiin, joihin taitoni riittivät ja keskityin lähinnä kielitaitoni kehittämiseen ja sosiaalisen kontaktien hankkimiseen.
Olen todella onnellinen, että uskalsin lähteä. Koin yhdessä vuodessa enemmän kuin Suomessa koskaan ja kaipaan Saksan arkea, perhettä ja kavereita kovasti. Vaihtovuosi oli mahtava tilaisuus kasvaa ihmisenä ja saada uutta näkökulmaa. Olen varma, että palaan Saksaan tulevaisuudessakin.
Neljä neuvoa seuraaville vaihtareille
- Harrastuksia kannattaa hankkia jo alussa, koska uusia kavereita saa usein niiden kautta. Tapasin itse parhaat kaverini koulun teatterikerhon kautta.
- Saksassa perheellä on Suomeen verrattuna suurempi rooli ja perheenjäsenet viettävät usein paljon aikaa keskenään. Kavereiden tapaaminen keskittyy enemmän viikonlopuille ja arki-illat vietetään usein perheen kanssa tai koulutöitä tehdessä.
- On tärkeää olla aktiivinen uusiin ihmisiin tutustuessa ja kysellä itse rohkeasti muiden suunnitelmista.
- Asenne kannattaa pitää avoimena ja lähteä rohkeasti mukaan kokeilemaan sellaisiakin juttuja, joita ei ole aiemmin kokeillut.
Lue myös