Opettajan ja äidin silmin

Opettajan ja äidin silmin

”Kaikkein upein anti oli opiskelumotivaation hurja nousu!”

Outi Verkama on tamperelainen saksan kielen opettaja ja äiti, jonka molemmat lapset ovat osallistuneet SSYL:n oppilasvaihtoon. Hän kertoo alla vaihdon merkityksestä opettajan ja vanhemman näkövinkkelistä.

Edullinen vaihtoehto

Suomalaiset saksan kieltä opiskelevat koululaiset ja opiskelijat ovat onnekkaassa asemassa, sillä Suomi-Saksa Yhdistysten Liiton välittämät oppilasvaihtopaikat tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden käytännön kielitaidon harjoittamiseen ja saksalaisen kulttuurintuntemuksen kartuttamiseen aidossa ympäristössä.

SSYL:n oppilasvaihto tekee hakeutumisen oppilasvaihtoon jokaiselle helposti tavoitettavaksi, sillä vaihdon kustannukset ovat huomattavasti edullisemmat kuin kaupallisten kielimatkatoimistojen järjestämillä kielimatkoilla. Vaihdon aikana pääsee tutustumaan aitoon saksalaiseen arkielämään saksalaisen perheen jäsenenä ja käymään koulua normaalissa saksalaisessa luokassa. Palkintona vaihdon jälkeen ovat kohentunut kielitaito, elinikäiset uudet ystävyyssuhteet sekä hurjasti kohonnut motivaatio saksan kielen opintoja kohtaan.

Kokemukset hyvin positiivisia

Työskentelen saksan kielen opettajana Tampereella Kaarilan koulussa luokilla 7–9. Viime vuosina on koulustamme osallistunut vuosittain 1–3 saksaa opiskellutta nuorta SSYL:n kesävaihtoon 9. luokan jälkeen. Ajankohta ennen lukio-opintojen alkua on otollinen ja motivoiva. Olen itse esitellyt oppilailleni joka vuosi SSYL:n neljän viikon vaihto-oppilastoimintaa. Yleensä kaikki innostuvat aluksi, mutta perääntyvät, kun he kuulevat vaihdon tapahtuvan kesäloman aikaan. Paremmin asiaan ja vaihdon sisältöön tutustuttuaan ja varsinkin muiden jo oppilasvaihtoon osallistuneiden nuorten kokemuksista kuultuaan joku tai jotkut joukosta innostuvat.

Omien oppilaitteni kokemukset kesävaihdosta ovat olleet hyvin positiivisia. Vaikka en enää opeta kesävaihdossa olleita oppilaitanikesän jälkeen syksyllä heidän siirryttyä lukioon, olen saanut kuulla vain innostuneita kommentteja tavatessamme tai viestitellessämme.

Ensimmäisten päivien orpous vaihtui lopulta lähtöhetken eronkyyneliin

Omat lapseni osallistuivat molemmat aikoinaan SSYL:n kesävaihtoon. Ennen matkaa oli luonnollisesti jännitystä ilmassa ja epäilyksiäkin, mutta se lienee aika luonnollista, kun lähtee kuukaudeksi uuteen maahan, uuteen perheeseen ja uuteen kouluun.

Kesävaihto sujui molemmilta nuoriltani erinomaisesti. Kiitos siitä kuuluu ihanille isäntäperheille ja loistavasti organisoidulle vaihdolle! Molempien nuorteni isäntäperheet ja ”uudet siskot/veljet” ottivat heidät avosylin vastaan ja osaksi omaa perhettään. Kaveripiiri laajeni viikko viikolta ja ensimmäisten päivien orpous vaihtui lopulta lähtöhetken eronkyyneliin.

Ystävyys ja yhteys isäntäperheiden kanssa on molemmilla säilynyt tiiviinä vaihdon jälkeenkin. Jo jouluna saimme viikoksi vieraan Saksasta ja seuraavan kerran taas pääsiäisenä. Vierailut ovat jatkuneet molemminpuolisina ja yhteydenpito on edelleen tiivistä internetin avulla.

Kun innostuu, niin onnistuu. Kun onnistuu, niin innostuu.

Tärkein anti SSYL:n kesävaihdosta lasteni kohdalla oli itse vaihtokokemus: tutustuminen vieraaseen kulttuuriin, uusiin ihmisiin, itsenäistyminen ja oman uskalluksen kasvaminen. Kaikkein upein anti oli kuitenkin opiskelumotivaation hurja nousu!

Olen aina hokenut erilaisissa yhteyksissä ”Kun innostuu, niin onnistuu. Kun onnistuu, niin innostuu.” Kesävaihdon tuoma innostus todella auttoi onnistumaan ja innostumaan. Kesävaihdon ansiosta ennen kaikkea kuullun ymmärtämisen taidot vahvistuivat, kuin myös rohkeus puhua ja käyttää kieltä.

Nuoreni innostuivat syksyllä koulun alettua suorittamaan kielidiplomia ja puhuupa toinen heistä jo mahdollisesta opiskelusta Saksassa. Äitinä en voi muuta kuin myhäillä ja syyttää itseäni, jos lapseni opiskelupaikka ei löydykään ihan kotikaupungistamme.

Kirjoittaja on Suomen Saksanopettajat ry:n puheenjohtaja. Teksti on ilmestynyt jäsenlehtemme Silta-Brücken numerossa 81.

Yhteistyökumppanit-FI

Yhteistyökumppanit

Opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus ja Aue-säätiö tukevat toimintaamme. Oppilasvaihto toteutetaan yhteistyössä saksalaisen kumppanijärjestömme DFG:n kanssa.

OKM
OPH
DFG
AUE-STIFTUNG