Suomi-Saksa Yhdistysten Liitto

Oppilasvaihto

Kielitaito kasvaa käytössä! Vaihto-oppilaana opit saksaa käytännössä, kun asut isäntäperheessä ja käyt paikallista koulua.

Hakuaika vuodelle 2019 on päättynyt. Vaihtopaikkoja vuodelle 2020 voi hakea 1.10.2019-31.1.2020 välisenä aikana sähköisen hakupalvelumme kautta.

Oppilasvaihtomme on suunnattu lukiolaisille ja yläkoulun 8.- ja 9.-luokkalaisille, joilla on vähintään saksan perusteet hallussa. Nuoret asuvat isäntäperheissä ja käyvät paikallista koulua. Kieltä ja kulttuuria opitaan näin käytännössä, arkipäivän tilanteissa. Kaksikielinen perhetausta ei estä hakemista.

Vaihtoajat Suomesta Saksaan

  • Kuukauden kesävaihto, paikkoja noin sata ympäri Saksaa. Paikkoja voivat hakea 8.- ja 9.-luokkalaiset sekä lukiolaiset, jotka ovat opiskelleet saksaan vähintään vuoden.
  • Kolmen kuukauden vaihto syksyllä. Paikkoja on noin 15 lukiolaisille, jotka ovat opiskelleet saksaan vähintään kolme vuotta.
  • Lukuvuosivaihto. Paikkoja noin 15 Baden-Württembergissä lukiolaisille, jotka ovat opiskelleet saksaan vähintään kolme vuotta.

Oppilasvaihdon kustannukset koostuvat

  • lähettävälle ja vastaanottavalle järjestölle maksettavasta toimistomaksusta (katso Kustannukset)
  • isäntäperheelle kuukausittain suoritettavasta kulukorvauksesta (katso Kustannukset)
  • itse hankittavasta matka-, tapaturma- ja vastuuvakuutuksesta
  • matkoista Suomesta Saksaan ja takaisin

Lisäksi kukin maksaa itse mahdolliset koulumatkat sekä vapaa-ajan riennot ja harrastukset. Itse koulunkäynti on ilmaista.

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen valitsi oppilasvaihtotoimintamme Ystävyysseurateko-tunnustuksen saajaksi tammikuussa 2016.

Järjestämme oppilasvaihdon pitkälti vapaaehtoistyönä yhdessä saksalais-suomalaisen ystävyysseuran Deutsch-Finnische Gesellschaftin (DFG) kanssa. Opetushallitus (OPH) ja Aue-säätiö tukevat oppilasvaihtotoimintaamme.

Suomi-Saksa Yhdistysten liitossa oppilasvaihtoa koordinoi toiminnanjohtaja.

Lisätiedot

Katso myös