Oppilasvaihto

Oppilasvaihto

Kielitaito kasvaa käytössä! Vaihto-oppilaana opit saksaa käytännössä, kun asut isäntäperheessä ja käyt paikallista koulua.

Haku vaihtoon vuodelle 2023 on päättynyt. Haku vaihtoon vuodelle 2024 alkaa 1.10.2023. Vaihtoon voi hakea 31.1.2024 saakka sähköisen hakupalvelumme kautta.

Oppilasvaihtomme on suunnattu lukiolaisille ja yläkoulun 8.- ja 9.-luokkalaisille, joilla on vähintään saksan perusteet hallussa. Nuoret asuvat isäntäperheissä ja käyvät paikallista koulua. Kieltä ja kulttuuria opitaan näin käytännössä, arkipäivän tilanteissa. Kaksikielinen perhetausta ei estä hakemista.

Vaihtoajat Suomesta Saksaan

  • Kuukauden kesävaihto, paikkoja n. 50-70 ympäri Saksaa. Paikkoja voivat hakea 8.- ja 9.-luokkalaiset sekä lukiolaiset, jotka ovat opiskelleet saksaa vähintään vuoden.
  • Kolmen kuukauden vaihto syksyllä. Paikkoja on n. 5-10 lukiolaisille, jotka ovat opiskelleet saksaa vähintään kolme vuotta.
  • Lukuvuosivaihto. Paikkoja n. 5 Baden-Württembergissä lukiolaisille, jotka ovat opiskelleet saksaa vähintään kolme vuotta.

Oppilasvaihdon kustannukset koostuvat

  • lähettävälle ja vastaanottavalle järjestölle maksettavasta toimistomaksusta (katso Kustannukset)
  • isäntäperheelle kuukausittain suoritettavasta kulukorvauksesta (katso Kustannukset)
  • itse hankittavasta matka-, tapaturma- ja vastuuvakuutuksesta
  • matkoista Suomesta Saksaan ja takaisin

Lisäksi kukin maksaa itse mahdolliset koulumatkat sekä vapaa-ajan riennot ja harrastukset. Itse koulunkäynti on ilmaista.

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen valitsi oppilasvaihtotoimintamme Ystävyysseurateko-tunnustuksen saajaksi tammikuussa 2016.

Järjestämme oppilasvaihdon pitkälti vapaaehtoistyönä yhdessä saksalais-suomalaisen ystävyysseuran Deutsch-Finnische Gesellschaftin (DFG) kanssa. Opetushallitus (OPH) ja Aue-säätiö tukevat oppilasvaihtotoimintaamme.

Suomi-Saksa Yhdistysten liitossa oppilasvaihtoa koordinoi toiminnanjohtaja.

Lisätiedot

Yhteistyökumppanit-FI

Yhteistyökumppanit

Opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus ja Aue-säätiö tukevat toimintaamme. Oppilasvaihto toteutetaan yhteistyössä saksalaisen kumppanijärjestömme DFG:n kanssa.

OKM
OPH
DFG
AUE-STIFTUNG