Oppilasvaihto

Oppilasvaihto

Kielitaito kasvaa käytössä! Vaihto-oppilaana opit saksaa käytännössä, kun asut isäntäperheessä ja käyt paikallista koulua.

Vaihdot Suomesta Saksaan ovat:

  • kuukauden vaihto kesä-heinäkuussa, paikkoja n. 60 – 80 Saksan eri osavaltioissa
  • 3 kuukauden vaihto syksyllä, paikkoja n. 5 – 10 Saksan eri osavaltioissa painottuen Hesseniin, Rheinland-Pfalziin ja Baden-Württembergiin
  • lukuvuosivaihto, paikkoja n. 5 – 10 painottuen Baden-Württembergiin

Kesävaihto on suunnattu lukiolaisille ja yläkoulun 8.- ja 9.-luokkalaisille, joilla on vähintään saksan perusteet hallussa. Pidemmät vaihdot on suunnattu lukioon siirtyville sekä lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoille, jotka ovat opiskelleet saksaa vähintään kolme vuotta.

Vaihtoon voi hakea sähköisen hakupalvelumme kautta. Hakuaika vuoden 2025 vaihtoihin alkaa lokakuussa 2024. Hakuaika vuodelle 2024 on päättynyt.

Kaksikielinen perhetausta ei estä hakemista.

Oppilasvaihdon kustannukset koostuvat

  • lähettävälle ja vastaanottavalle järjestölle maksettavasta toimistomaksusta (katso Kustannukset)
  • isäntäperheelle kuukausittain suoritettavasta kulukorvauksesta (katso Kustannukset)
  • itse hankittavasta matka-, tapaturma- ja vastuuvakuutuksesta
  • matkoista Suomesta Saksaan ja takaisin

Lisäksi kukin maksaa itse mahdolliset koulumatkat sekä vapaa-ajan riennot ja harrastukset. Itse koulunkäynti on ilmaista.

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen valitsi oppilasvaihtotoimintamme Ystävyysseurateko-tunnustuksen saajaksi tammikuussa 2016.

Järjestämme oppilasvaihdon pitkälti vapaaehtoistyönä yhdessä saksalais-suomalaisen ystävyysseuran Deutsch-Finnische Gesellschaftin (DFG) kanssa. Opetushallitus (OPH) ja Aue-säätiö tukevat oppilasvaihtotoimintaamme.

Suomi-Saksa Yhdistysten liitossa oppilasvaihtoa koordinoi toiminnanjohtaja.

Lisätiedot

Yhteistyökumppanit-FI

Yhteistyökumppanit

Opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus ja Aue-säätiö tukevat toimintaamme. Oppilasvaihto toteutetaan yhteistyössä saksalaisen kumppanijärjestömme DFG:n kanssa.

OKM
OPH
DFG
AUE-STIFTUNG