(FI) Suomalaiset vaihto-oppilaat monikulttuurisen Saksan jäljillä

(FI) Suomalaiset vaihto-oppilaat monikulttuurisen Saksan jäljillä

Syyskuussa Saksaan lukuvuodeksi 2017/2018 lähteneet suomalaiset vaihto-oppilaat pääsivät tutustumaan monikulttuuriseen Saksaan yhteisessä tapaamisessa Stuttgartissa. SSYL:n saksalaisen sisarjärjestön Deutsch-Finnische Gesellschaftin (DFG) 13. lokakuuta järjestämässä tapaamisessa vaihto-oppilaat tutustuivat DFG:n Baden-Württembergin alueyhdistyksen oppilasvaihtokoordinaattori Heta Priikin johdolla  saksalaiseen kulttuuriin ja vaihtoivat kuulumisia ja alkaneen vaihtokauden kokemuksia.  Kokoontumispaikkana oli saksalaistaiteilija Stephanie Bunnin ateljee (Atelier für Schriftkunst) läntisessä Stuttgartissa. Stephanie myös kertoi vaihto-oppilaille omasta työstään graafikkona, kalligrafina ja alan opettajana.

Lisäksi diplomimaantieteilijä Erkan Yilmazer esitteli suomalaisnuorille monikulttuurista Saksaa otsikolla ”Multikulti Deutschland – und alles gut?” Yilmazer kertoi mm. monikulttuurisuudesta ja maahanmuutosta käsitteinä, historiallisina, yhteiskunnallisina, poliittisina ja kulttuurisina ilmiönä sekä niiden taustoista, lieveilmiöstä sekä positiivisista ja negatiivisista vaikutuksista. Yhdessä pohdittiin myös mitä ja ketä Saksan maahanmuuttajat ovat (mm. Spätaussiedler ja Gastarbeiter) sekä sitä, miten monikulttuurisuus näkyy nykypäivän Saksassa.

Oppilaat osallistuivat keskusteluun kirjaamalla ajatuksiaan ylös ja lopulta saatiin suuri mind map, jossa oli koko joukko teemaan liittyviä assosiaatioita Döneristä uskontojen erilaisuuteen. Lopuksi Erkan esitteli ja vertaili vielä Euroopan väestötilastoja ja kertoi vähän itsestään Saksassa kasvaneena turkkilaisena. Stephanien ytimekkään tiivistyksen mukaan iltapäivä oli ”lebendig und ehrlich” ja vaihto-oppilaat olivat hyvin tarkkaavainen ja kiinnostunut yleisö.

Päivän päätteeksi kokoonnuttiin vielä yhdessä turkkilaiseen ravintolaan syömään ja vaihtamaan ensimmäisten viikkojen kuulumisia ja tunnelmia. Kaikilla vaihto-oppilailla vaihtovuosi oli lähtenyt hyvin käyntiin. Vaihtarit kuitenkin iloitsivat silmin nähden saadessaan vaihtaa ajatuksia ja kokemuksia keskenään välillä myös suomen kielellä.

”Stephanie ja Erkan antoivat panoksensa ilmaiseksi. Suhdeverkosto ja sydämelliset, Suomesta kiinnostuneet ihmiset ovat yhdistysihmisen pelastus”, muistuttaa kiitollinen Heta Priiki.

Vuonna 2017 SSYL:n ja DFG:n yhteistyönä Saksaan lähti koko lukuvuodeksi kahdeksan vaihto-oppilasta. He aloittivat vaihtokautensa syyskuussa ja palaavat Suomeen kesällä 2018.

Yhteistyökumppanit-FI

Yhteistyökumppanit

Opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus ja Aue-säätiö tukevat toimintaamme. Oppilasvaihto toteutetaan yhteistyössä saksalaisen kumppanijärjestömme DFG:n kanssa.

OKM
OPH
DFG
AUE-STIFTUNG