(FI) ”Täällä Saksassa on ollut aivan mahtavaa!”

(FI) ”Täällä Saksassa on ollut aivan mahtavaa!”

Mutta ulkopuolisuuden tunteeseenkin kannattaa varautua, kertoo Kaisa.

Kaisa otti varaslähdön kuukauden kesävaihtoon. Kun monet lähtijöistä vielä pakkaavat laukkujaan, palaa Kaisa kesäkuun alussa Suomeen.

Kolmen viikon jälkeen hän kertoo kokemuksistaan:

”Olen oppinut puhumaan, ymmärtämään, kirjoittamaan ja lukemaan saksaa paljon paremmin. Joka päivä oppii uusia sanoja, ja koulussakin ymmärtää päivä päivältä aina vähän enemmän. Tällä viikolla olen muutamissa aineissa viitannut tunneilla ja tehnyt läksyjä.

Muita vaihtareita haluaisin kehottaa varautumaan siihen, että välillä saattaa tuntua todella yksinäiseltä ja ulkopuoliselta, kun muut juttelevat ja nauravat eikä itse ymmärrä ollenkaan. Itselleni oli ainakin iso yllätys, miten saksan ymmärtäminen heikkenee heti, jos muut puhuvat yhtään nopeammin!

Vapaa-ajalla olemme tehneet vaikka mitä: olemme isäntäperheeni kanssa muun muassa vierailleet sukulaisten luona, juhlineet kastetta ja ripillepääsyä sekä käyneet lähikaupungeissa. Eilen pääsin käymään Saksan pisimmässä luonnonluolassa, joka on ollut yksi reissuni kohokohdista!”

Suomi-Saksa Yhdistysten Liitto välittää vaihto-oppilaspaikkoja Saksaan kuukaudeksi, kolmeksi kuukaudeksi ja koko lukuvuodeksi. Vaihtoajankohtaan on mahdollisuus vaikuttaa jonkin verran. Hakuaika vuoden 2013 paikkoihin alkaa syksyllä 2012.

Lue myös

Julkaistu 28.5.2012

Yhteistyökumppanit-FI

Yhteistyökumppanit

Opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus ja Aue-säätiö tukevat toimintaamme. Oppilasvaihto toteutetaan yhteistyössä saksalaisen kumppanijärjestömme DFG:n kanssa.

OKM
OPH
DFG
AUE-STIFTUNG