Saksankieliset toimijat, saksanopettajat ja -ystävät yhden katon alla

Saksankieliset toimijat, saksanopettajat ja -ystävät yhden katon alla

Suomen Saksanopettajat ry:n ja Suomi-Saksa Yhdistysten Liitto ry:n yhteistyössä toteuttama Tag der deutschen Sprache -tapahtuma kokosi lauantaina Helsingin Saksalaiseen kouluun saksanopettajia, liiton jäsenyhdistysten edustajia ja muita Saksan kielestä ja kulttuurista sekä Saksan ja Suomen välisistä suhteista kiinnostuneita. Työpaja- ja messutapahtumaan osallistui n. 100 vierasta eri puolilta Suomea.

Saksan liittotasavallan suurlähettiläs Detlef Lingemann toivotti vieraat tervetulleeksi tilaisuuteen ja painotti tervetuliaispuheessaan Saksan kielen oppimisen merkitystä ja myös saksankielisten instituutioiden yhteistyön merkitystä Saksan kielen puolesta tehtävän työn hyväksi. ”Englisch können ist gut, Deutsch können ist besser”, lähettiläs Lingeman muistutti. Myös Saksalaisen koulun suomenkielinen vararehtori Tarja Aurell muistutti messuyleisöä eri instituutioiden yhteistyön merkityksestä Saksan kielen näkökulmasta täällä Suomessa.

Tämänvuotisen tilaisuuden luennoitsijoina kuultiin Vilnan yliopiston Saksan lehtori Egle Kontutyte, Saksalais-Suomalaisen kauppakamarin varatoimitusjohtaja Jan Feller ja lehtori, kirjailija Dieter-Hermann Schmitz.  Egle Kontutyte kuvasi puheenvuorossaan Saksan kielen tämänhetkistä asemaa Liettuassa mm. koulutuksen ja työmarkkinoiden näkökulmasta. Jan Feller kertoi messuyleisölle Suomen ja Saksan välisistä taloussuhteista ja kauppakamarin vaikutusmahdollisuuksista maiden välisten kauppasuhteiden parantamisessa. Feller esitteli myös ajankohtaisia esimerkkejä maiden välisestä yhteistyöstä talouden ja kaupan saralla. Dieter Hermann Schmitz luki humoristisesta romaanistaan ”Die Dackel sterben aus” kuvaten Rheinin alueelta kotoisin olevan paikallistoimittaja Karlin ja häntä lähellä elävän suomalalaistyttö Essin riemukasta kohtaamista.

Aamupäivän aikana saksanopettajien ja muiden kiinnostuneiden oli mahdollista osallistua monipuoliseen työpajatarjontaan. Työpajan pitäjinä mm. Opetushallitus, Goethe-Institut, kustantamot Hueber Verlag, Otava ja Sanoma Pro sekä Saksalainen koulu ja e-oppi Oy.

Työpajojen jälkeisillä messuilla yleisön oli mahdollista tutustua työpajojen pitäjien lisäksi lukuisiin Suomessa toimiviin saksalaisiin ja saksankielisiin toimijoihin, kuten esim. Saksan, Itävallan ja Sveitsin suurlähetystöihin, Suomi-Itävalta Yhdistykseen, Sveitsin Ystäviin Suomessa, Helsingin Suomalais-Saksalaiseen Yhdistykseen, Saksalais-Suomalaiseen Kauppakamariin, Aue-säätiöön, Saksalaiseen kirjastoon ja Saksalaiseen seurakuntaan. Mukana olivat näiden lisäksi myös Suomen kieltenopettajien liitto ja Lidl.

Musiikista vastasi Helsingin yliopiston germanistiikan oma kokoonpano Gesangensemble der Germanistik Helsinki syksyisen tunnelmallisella ohjelmanumerollaan Herzensfreund zur Herbsteszeit Michael Möbiuksen johdolla.

Tapahtuma järjestettiin Aue-säätiön, Saksalaisen koulun, Goethe-Institutin, Otavan ja Lidlin tuella.

Lämmin kiitos kaikille osallistujille ja tapahtuman tukijoille!

Yhteistyökumppanit-FI

Yhteistyökumppanit

Opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus ja Aue-säätiö tukevat toimintaamme. Oppilasvaihto toteutetaan yhteistyössä saksalaisen kumppanijärjestömme DFG:n kanssa.

OKM
OPH
DFG
AUE-STIFTUNG