(FI) Näin meni vuosi 2012

(FI) Näin meni vuosi 2012

Pian vuodenvaihteen jälkeen yhdessä jos toisesssa yrityksessä ja yhteisössä naputellaan vuoden 2012 toimintakertomusta. SSYL:n toiminnanjohtajana otin varaslähdön asiaan ja selasin Facebook-statukseni kuluneelta vuodelta.

Ja kas, siinä toimintakertomuksen runko onkin.
(Kursiivilla merkityt ovat päivityksiäni vuoden varrelta.)

Presidenttiehdokkaat ja Saksa agendalla tammikuussa

Kuka presidenttiehdokkaista kuuntelee Nenaa? Me otimme selvää. Kysyimme kandidaateilta Saksasta sekä heidän omasta suhteestaan maahan. Nenan ohella mainintoja keräsivät Itämeri, kauppasuhteet ja EU. Mutta myös dekkarit ja paavi. (10.1.2012)

Vuosi liitossa alkoi siis poliittisesti. Selvitimme Urpu-Kaarina Yli-Laurilan kanssa presidenttiehdokkaiden Saksa-suhdetta ja julkaisimme haastattelut SSYL:n nettisivulla. Muun muassa Suomen suurlähetystö Berliinissä julkaisi jutun www-sivujensa pääartikkelina.

Politiikasta palattiin vielä tammikuussa arkitodellisuuteen. Toimintaan tarvitaan rahaa, joten jäsenmaksujakin on kerättävä.

Olen kantanut tammikuussa 16,48 kiloa jäsenkirjeitä postiin. Tämä on kai sitä hyötyliikuntaa… (27.1.2012)

Vieraita Saksasta, vieraisilla Saksassa

SSYL kutsui brandenburgilaiset oppaat Jeanette Lehmannin ja Kirsten Bauermeisterin Suomeen. Neliviikkoinen rundi päättyy tänään Helsinkiin. Kiviset jäljet -esitys klo 18 Saksalaisessa kirjastossa. (12.3.2012)

Kun saksalaisista vieraista päästiin, oli pakattava laukku. Sisarjärjestömme saksalais-suomalainen yhdistys vietti 60-vuotisjuhlaansa Stralsundissa maaliskuun lopussa.

10 000 saksalaista tykkää Suomesta, jos mittapuuna pidetään Deutsch-Finnische Gesellschaftin jäsenmäärää. Vuonna 1952 heitä oli 15. Nämä 15 päättivät perustaa seuran, jonka 60-vuotisbileissä on tänään mukana minä ja Paavo Lipponen. (31.3.2012)

Verkkosivut menivät oranssiksi huhtikuussa

Kiitos Metropolia AMK:n opiskelijoiden Mikon ja Tuukan saatoin huhtikuussa tiedottaa nettisivu-uudistuksesta. Mikko Rusko ja Tuukka Toijonen toteuttivat www-sivustomme uuden rakenteen ja oranssin ilmeen.

Yksi toimintasuunnitelman mukainen etappi saavutettu, kun työpaikan uudet nettisivut on vihdoin verkossa. Osa teistäkin on saanut koekäyttää. Kiitos avusta! (17.4.2012)

Kevään hallinnollisiin rutiineihin kuuluu kevätkokous, jossa käsitellään edellisen toimintavuoden toimintakertomus ja tilinpäätös. Kevätkokous 2012 päättyi vierailuun Saksan suurlähetystössä. Lähetystö julkaisi sivuilla uutisen vierailustamme otsikolla ”Suomalais-saksalaisten yhdistysten panos tärkeä”.

Tykkään tän jutun otsikosta. (11.5.2012)

Nurkat tyhjäksi toukokuussa

Toukokuussa kierrätystapahtuma Siivouspäivä muutti Helsingin suureksi kirpputoriksi. Saksalainen kirjasto, Helsingin suomalais-saksalainen yhdistys ja SSYL siivosivat nurkkansa ja osallistuivat.

Täällä ollaan koleasta kelistä huolimatta pitämässä siivouspäivän saksalaista kirjakirppistä. (12.5.)

Saksassa päästiin puolestaan valmistautumaan vaihtojaksoon Suomessa.

Kaikilla saksalaisvaihtareilla on nyt suomalainen isäntäperhe. Porukka hajoaa elokuussa mukavasti ympäri Suomen. Kuitenkin suurin todennäköisyys törmätä vaihto-oppilaaseemme on Keski-Suomessa, Pohjanmaalla ja pääkaupunkiseudulla. (28.5.2012)

Kesä Engelin jäljillä

Kesällä paitsi lomaillaan tehdään myös vähemmän kiireellisiä asioita kuten tutustutaan arkkitehti Engeliin. Lähdeaineiston pohjalta syntyi verkkoon Engelin jäljillä -kävelyreitti, joka on tulostettavissa kotiprintterillä: https://www.ssyl.fi/ajankohtaista/engelin-helsinki/

Elokuussa tulevaisuuden näkymät mustenivat, kun Helsingin Sanomat julkaisi uutisen ”Ystävyysseurojen rahoitus vaakalaudalla”.

Matalapainetta! (10.8.2012)

Saksaan syyskuussa

Syyskuussa viimeisetkin suomalaisvaihtarit lähtivät Saksaan. Vuonna 2012 SSYL lähetti Suomesta 82 yläkoululaista ja lukiolaista vaihtoon. Kourallinen heistä palaa kotiin vasta ensi vuonna.

Lyhyen Saksa-ekskursion jälkeen toimistolla taas. Herrenbergissä toivoin nuortuvani 15 vuotta, jotta olisin voinut jäädä vuosivaihtariksi Saksaan. Viisi jäi, minä palasin. (19.9.2012)

Saksankieliset maahanmuuttajat rundille lokakuussa

Lokakuussa pystytettiin ensimmäisen kerran Saksankieliset maahanmuuttajat -kiertonäyttely, joka toteutettiin yhdessä Helsingin kaupungin ja Aue-säätiön kanssa. Tammikuussa näyttely on esillä Seinäjoen Apila-kirjastossa ja helmikuussa Jyväskylän kaupunginkirjastossa.

Fazerin saimme Sveitsistä, Pauligin Saksasta jne. (22.10.2012)

Matkaillein marraskuussa

Marraskuussa matkavuorokausia kertyi mukavasti. Ensin käsiteltiin DFG:n kanssa oppilasvaihtoa, sitten muun muassa SSYL:n hallituksen kokoonpanoa Oulussa.

Hessenin helmessä Kasselissa. Paikka täyttää ensi vuonna 1100 vuotta, mutta kadulla historiaa ei juuri tavoita. Toinen maailmansota tuhosi kaupungista 80 %. (9.11.2012)

Liittokokouksessa 17.11.2012 Oulussa hyvästeltiin kiittäen kaksi ansioitunutta ja pitkäaikaista hallituksen jäsentä, Urpu-Kaarina (Riihjimäki) ja Helmutia (Lappeenranta). (18.11.2012 Gottfried Effe julkaisi seinälläni.)

Hiljainen joulukuu

Joulukuussa en sosiaalisen median puolella ole juuri huudellut. Toimistohommista vaan kun on niin kovin vaikeaa keksi nasevaa sanottavaa…

Tapaamme eri kanavissa viimeistään ensi vuonna. Guten Rutsch!

Yhteistyökumppanit-FI

Yhteistyökumppanit

Opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus ja Aue-säätiö tukevat toimintaamme. Oppilasvaihto toteutetaan yhteistyössä saksalaisen kumppanijärjestömme DFG:n kanssa.

OKM
OPH
DFG
AUE-STIFTUNG